Reszkessetek, KRESZ szélmalmai!

2006.08.01. 12:12

Vége a választásoknak, feleskették a régi-új minisztereket, sőt, július elsejével a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egy Felsmann Balázs nevű úr személyében új infrastrukturális szakállamtitkárt (nem tehetünk róla, ez az új elnevezés, biztos hamarosan lesz bajuszombudsman is) is kinevezett, egyebek közt a közlekedés szabályozásával kapcsolatos teendők összefogására. Mi sem autózhatunk-motorozhatunk tovább tétlenül: újra elővettük a KRESZ és bizonyos rendőri jogkörök, feladatok újragondolásának munkaanyagát; azt a listát, dossziét, melyet olvasóinkkal, Önökkel közösen állítottunk össze, és az előző kormány egy államtitkárával egyszer már személyesen is tárgyaltunk róla. Újra elpostáztuk:

Tisztelt Államtitkár Úr!

A totalcar.hu magazin unalmában és elkeseredésében tavaly év végén, illetve idén év elején összeírt néhány ötletet: hogyan, miként lehetne a közúti közlekedés szabályozását kissé közelebb hozni a valósághoz, illetve a közlekedő emberek, ha úgy tetszik, választópolgárok igényeihez. Az írás a http://totalcar.hu/magazin/kozelet/kresz2006 url-en olvasható.

Cikkünk fogadtatása, olvasóink érdeklődése minden várakozásunkat meghaladta. Közönségünk, az ország autós-motoros társadalmának jelentékeny része nem csak eldöntötte a javaslatok mellett megadott szavazati lehetőséggel, hogy felvetéseink közül mit támogat és mit nem, de újabb változásokat is javasolt. Több száz e-mailben többtucatnyi újabb gondolatot kaptunk a témában. Ezekből összeállítottunk egy folytatást, ami itt található.

A totalcar.hu szerkesztősége arra kéri Önt, lehetőségeihez képest tegyen valamit a közúti közlekedés szabályozásának aktualizálásáért, a forgalom gyorsításáért, a KRESZ-ben, illetve a témához kapcsolódó törvényekben, rendeletekben felejtett, az élet által meghaladott kövületek felszámolásáért.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nincs rálátásunk a téma valamennyi aspektusára (EU-s kötöttségek, anyagi kihatások, társadalmi következmények), de a hazai utakon napi rendszerességgel autózó, gyakorta más államok útjaira is elvetődő magyar állampolgárként tudjuk, hogy sok javítanivaló akad az utakon, a rendeletekben, a kapcsolódó intézményekben.

Tisztelettel:

Rácz Tamás
újságíró
totalcar.hu

Melléklet: a totalcar.hu olvasói által legalább kétharmados szavazataránnyal támogatott javaslatok, 2006. július 17-i állapot.

Mi; olvasóink és a Totalcar tehát másodszor is megtettük az első lépést. Most a Hatalom jön, várjuk együtt, mi lesz!