Eladósorba kerülhet a Jaguar

2006.08.07. 10:25

A brit luxusmárka eddig csak nyelte a pénzt, anyacége, a Ford pedig egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerül. A Jaguar eladásáról azután röppentek fel az első pletykák, hogy a Ford felvett egy felvásárlásokra és cégösszevonásokra specializálódott pénzügyi szakembert. Kenneth Leet azt a feladatot kapta, hogy értékelje a Ford luxusmárkáit összefogó Premier Automotive Group helyzetét, és javaslatokat tegyen az Aston Martin, Jaguar, Land Rover és Volvo márkákat egyesítő csoport helyzetének javítására.

A brit sajtó szerint nem is kérdéses, mi áll majd Leet jelentésében: a Jaguart el kell adni, bármi áron. A tények ismeretében valóban kézenfekvőnek tűnik ez a lehetőség, hiszen amióta a Ford 1989-ben megvette a márkát 2,6 milliárd dollárért, a Jaguar minden évben százmilliókat nyelt el, a megtérülés legcsekélyebb reménye nélkül. Egyes vélemények szerint a Fordnak még az is megérné, ha a Land Rovert is eladná a Jaguarral egy csomagban, annak ellenére, hogy a terepjárógyártó mostanság felszálló ágban van, és nyereséget termel.

A Fordot tavaly állítólag már megkereste a Renault azzal az ajánlattal, hogy megvenné a Jaguart, de a franciákat akkor visszautasították. Az amerikai óriásvállalat azonban egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerül - 2006 második negyedévében már 254 millió dollár volt a vesztesége - így nemigen maradt más választása, mint megszabadulni veszteséges üzletágaitól. A prémium szegmensben a Volvo és az Aston Martin révén valószínűleg a Jaguar és a Land Rover nélkül is jól boldogulna a cég, és valószínűleg több olyan európai és távol-keleti tömeggyártó is akad, amely jelentős összeget fizetne, hogy a patinás márkanevek megszerzésével belépőt nyerjen a prémium szegmensbe.