Rejtélyes prototípus a BMW-től

2006.08.07. 10:31

A Z29-est most láthatjuk először ilyen szép éles képeken, bár úgy sejtjük, az autó nem éppen mai darab. A furán szögletes vonalú, hosszú orrú kétüléses kísértetiesen emlékeztet arra az autóra, amelyet csaknem öt éve, egy kémfotó alapján tévesen a Z3-as utódjának gondoltunk.


Galéria - kattintson a képre

Úgy néz ki, ezzel a prototípussal a súlycsökkentés lehetőségeit igyekeztek feltérképezni a mérnökök. A szénszálas vázszerkezetnek és a zömmel alumíniumból készített mozgó alkatrészeknek köszönhetően az M3-as 343 lóerős, háromliteres, hathengeres motorjával is csupán 1160 kilogrammot nyom, így fajlagos teljesítménye a 480 lóerős Porsche 911 Turbóéhoz, vagy az 540 lóerős Ferrari 612 Scagliettiéhez mérhető. A menetteljesítményei is ennek megfelelően félelmetesek: 4,4 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, 80-ról 120-ra alig három másodperc alatt gyorsulhat, a végsebessége pedig 270 km/h körül van.

A különleges, felfelé nyíló ajtókkal felszerelt kupé így bizonyára igen népszerű lehetne a legelvetemültebb autóbolondok körében, de az építéséhez felhasznált anyagok miatt alighanem megfizethetetlenül drága volna. Azt persze nem tudjuk, hogy mennyire, hiszen a típus gyártásáról mindeddig nem született döntés, és érzésünk szerint már nem is fog.