Lada Kalina GTI: az orosz veszedelem

2006.08.07. 13:47


Galéria - kattintson a képre

Egy orosz tuningcég vette kezelésbe a Lada kis családi autóját, amely Oroszországban a Dacia Logannal próbálja meg felvenni a versenyt. A TorgMas nevű vállalkozás nem végzett félmunkát. Kívül-belül alaposan átdolgozták a Kalinát, így az egyszerű kivitelű négyajtós kiskocsiból az orosz országutak réme vált.


Galéria - kattintson a képre

A gyári motort alaposan átalakították, a lökettérfogat 1,8 literre, a teljesítmény 161 lóerőre, a legnagyobb forgatónyomaték pedig 169 Nm-re növekedett. Így már nem is tűnik olyan hivalkodónak sem a feltűnő spoilerezés, sem a 16 hüvelykes alufelni-garnitúra. A légterelőkre részben persze a látványosság kedvéért volt szükség, de a 220 km/h-s végsebesség környékén már ezek is segítenek úton tartani az autót. A 205/50-es méretű gumikra, a megnövelt nyomtávra és az állítható magasságú futóműre szintén a megfelelő úttartás érdekében van szükség, ahogy az új, a gyáriaknál nagyobb féktárcsákra is.


Galéria - kattintson a képre

Belül határozottan versenyautós hangulatot teremtenek a szűk kagylóülések, a négypontos első biztonsági övek, a sportkormány, valamint műszerfal szénszálas műanyag betétei, kívül pedig a rettenetes-narancssárga fényezés figyelmezteti a gyanútlan közlekedőket. Sajnos azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, hogy a Kalina – amellyel egyelőre egyszerű gyári kivitelben is csak Oroszországban találkozhatunk – mennyibe is kerülhet a TorgMas beavatkozása után, de úgy véljük, aligha lesz túl gyakori látvány Moszkva utcáin.