908 RC: a Peugeot szerint a luxus

2006.08.11. 11:44

A franciák egy óriási luxuslimuzin-tanulmánnyal rémisztgetik a népet a Párizsi Autószalonon, bár aligha lesz belőle szériamodell.


Galéria - kattintson a képre

A 908 RC-ről egyelőre nem árultak el túl sok adatot – valamit hagyniuk kell a szeptemberi bemutatóra is –, de a fotók alapján úgy tűnik, semmivel sem kevésbé megalomán, mint egy Rolls-Royce, vagy egy Maybach. Ráadásul formai szempontból határozottan érdekes, ha szépnek nem is nevezhető. A tervezők az autó orrán igyekeztek összehozni a Peugeot aktuális egyenarcát a régi autók csőrös orrkiképzésével, de a végeredmény inkább egy génkezelt óriáshódot juttathat az eszünkbe, mintsem a francia luxust.


Galéria - kattintson a képre

Ha egyáltalán lehetséges, hátul még meglepőbb az autó kialakítása. A 700 lóerős és 1200 Nm csúcsnyomatékú 5,5 literes, 100 fokos hengerszögű V12-es turbódízel motort a hátsó tengely elé, keresztben építették be, akárcsak egy középmotoros sportkocsinál, így az utastér mintegy előre csúszott, a hátsó fertály pedig - részben a motor mögött kialakított nagy csomagtartó miatt - szokatlanul hosszú lett. A farmotoros Tatra 613-as óta még csak hasonlóval sem találkozhattunk egyetlen luxusautóban sem.