Perelni is kész a Porsche a VW-ért

2006.08.18. 12:24

Kellemetlen szóváltásba keveredtek a Volkswagen legnagyobb részvényesei, miután Alsó-Szászország tartomány kormányzata bejelentette, hogy 20,75-ről 25%-ra növelné részesedését az autógyártóban. Úgy néz ki, ezzel keresztülhúzhatják a Porsche vezetésének szándékait, mert a sportkocsigyártó elnöke, Wendelin Wiedeking válaszképpen perrel fenyegette meg a tartományt.

A Porsche korábban hasonló terveket hozott nyilvánosságra: ők 21,2-ről 25,1%-ra szeretnék növelni a részesedésüket. Eredetileg a Porsche vezetése is arra hivatkozott, hogy szeretné megóvni a Volkswagen csoportot egy esetleges ellenséges felvásárlástól, és Alsó-Szászország most ugyanezt hangoztatja, így ha mindenki igazat mond, a közös cél miatt aligha kellene perre menniük. Egyes vélemények szerint a Porsche valójában szeretné átvenni az irányítást a Volkswagen igazgatótanácsában, azaz bizonyos szempontból a sportkocsigyártó is ellenséges felvásárlónak számít. A tartományi kormányzat lépése azonban akadályozhatná Wiedekinget és csapatát a hatalomátvételben.

A Porsche várhatóan már az eddig, viszonylag alacsony árfolyamon beszerzett Volkswagen részvényekkel is jól járhat, ha a Európa legnagyobb autógyártója újból megerősödik. Most azonban úgy néz ki, a Porsche nem az eladásra spekulált: sokkal nagyobb hasznot remélnek attól, ha előnyös együttműködési szerződéseket kötnek a Volkswagennel, és így növelik saját nyereségüket.