Formula Zero: a motorsport jövője?

2006.08.21. 14:44

Egy holland cég szeretné lefektetni a jövő környezetkímélő autóversenyzésének alapjait. A Formula Zero nevű vállalkozás üzemanyagcellás versenyautókkal képzeli el a jövőt, amelyek hordozható versenypályán futhatnának.


Az első versenyeket 2008-ban szeretnék megtartani, egyetemi csapatok által épített, gokart-szerű autók között, de a távlati tervekben nagyobb autók, és nagyobb pályák szerepelnek, így elvben akár a Formula 1 környezetkímélő vetélytársa is kinőhet a kezdeményezésből. Az ötlet egyszerű, de nem mindennapi. A versenyek teljes infrastruktúráját hordozható elemek alkotnák: a Formula Zero magával vinné a pályát, a lelátókat, a büféket és éttermeket, a bokszokat,


és az autók üzemanyag-ellátását biztosító hidrogénfejlesztő rendszert is, így szinte bárhol képesek volnának azonos színvonalú versenyeket rendezni, ahol van megfelelő nagyságú, szilárd burkolatú terület. Egyelőre egy, gokartok számára épített, 600 méteres pályával és 1500 nézőt fogadni képes lelátókkal ellátott változaton dolgozik a holland cég, amelyet nagy tömegeket vonzó eseményekre szeretnének elvinni, amilyen a Párizsi Légiparádé, a Goodwood Festival of Speed, vagy a Michelin Challenge Bibendum.

Első hallásra talán túl nagy falatnak tűnhet a Formula Zero elképzelése, de úgy néz ki, a holland ötletgazdák jó úton haladnak a megvalósítás felé: már most partnerükül szegődött a Shell Hydrogen és még néhány kisebb holland cég, és az FIA is támogatja az ötletet, így már csak néhány tehetősebb szponzort kell felhajtani, hogy szó szerint is útjára indulhasson a legtisztább autóverseny-sorozat.