Lincoln nagykocsi V8-as nélkül?

2006.08.22. 13:28

A nagy spórolásból fura döntések születnek a Fordnál. A legutóbbi meglepő hír, hogy az új MKS típus a korábbi tervekkel ellentétben nem kap nyolchengeres motort.

A Volvo S80-as padlólemezére épülő típus szűkös motorterébe persze nem is olyan egyszerű nyolchengeres motort tenni. Igaz, hogy a svédeknek van egy 4,4 literes nyolchengeresük, amelyet a Yamahával közösen fejlesztettek ki. Eredetileg úgy is tűnt, hogy ez kerül az MKS-be, de Európából túl drága volna áthozatni a Volvókhoz gyártott motorokat, és az sem volna kevésbé költséges, ha a korábbi terveknek megfelelően Észak-Amerikában is gyártani kezdenék a nyolchengerest. A Ford ezért úgy döntött, hogy az MKS-be csak V6-os motorokat szerelnek, az erősebb típusváltozatokba kompresszorral vagy turbófeltöltővel. Ez a megoldás nyilván egyszerűbb és olcsóbb, de veszélybe sodorhatja az MKS piaci szereplését.

Az amerikai luxusautó-piacon ugyanis szinte alapkövetelmény – különösen a helyi márkákkal szemben –, hogy az autók elérhetőek legyenek nyolchengeres motorral is. A Ford az MKS-ből évente legalább 100 ezer példányt szeretett volna eladni, ám olyan konkurensek mellett, mint a Chrysler 300C vagy a Cadillac CTS, V8-as nélkül elég kicsi rá az esély, hogy elérik a kitűzött célt.