Magánkézbe kerülhet a Ford?

2006.08.25. 13:40

A legfrissebb pletykák szerint visszavásárolhatja az autógyártó összes részvényét a Ford család, hogy ezzel is leegyszerűsítse a cég átszervezését. A USA Today értesülései szerint az alapító családja kész bármilyen lépést megtenni, hogy segítsen az autógyártón.

Ez persze nem is csoda, hiszen közvetlen módon a részvények 5%-át birtokolják, de különféle csatornákon keresztül mintegy 40%-nyi részvény felett rendelkeznek, így az anyagi helyzetük jórészt a Ford cég sorsától függ. A jelenlegi, igencsak nyomott részvényárfolyamok mellett a cég maradék részvényeinek felvásárlása 13,34 milliárd dollárba kerülne, de ha sikerül újra növekedési pályára állítani a második legnagyobb autógyártót, akkor a befektetés akár többszörösen is megtérülhet.

Ha újra magánkézbe kerülne a cég, azzal sokat egyszerűsödne az átszervezés, mivel a vezetés nem volna kénytelen olyan lépéseket tenni, amelyek csak a befektetők bizalmának megerősítését célozzák. A Ford részvényeinek ára mostanság 6-10 dollár között mozog, de elemzők szerint a megfelelő lépések megtétele után ennek a három-négyszeresére is felszökhet az árfolyam.

Jelenleg persze még semmi nem biztos. Úgy tűnik, a Fordnál, amely az első félévben 1,4 milliárd dolláros veszteséget hozott, jelenleg a lehetőségek felmérése folyik annak érdekében, hogy a cég átszervezését a lehető leghatékonyabb módon folytathassák.