Nissan Qashqai leplezetlenül

2006.08.31. 10:11

Már nem nagyon rejtegetik az új kompakt szabadidőautó szériaváltozatát, bár ez érthető is, hiszen a bemutatóra várhatóan néhány héten belül sor kerül.


Galéria - kattintson a képre

A 2004 tavaszán bemutatott tanulmány után Qashqai néven emlegetett autó, amely egyes pletykák szerint az Almera, vagy a Primera szerepét veheti át a Nissan európai modellpalettáján, alapkoncepcióját tekintve leginkább a Dodge Caliberre emlékeztet. Nem hosszabb, mint egy átlagos alsó középkategóriás ötajtós – kb. 4,3 méteres –, viszont 1,6 méter körüli magasságával felfelé igencsak kilóg a kategóriából. A sorozatgyártásra kész Qashqai mégsem tűnik esetlennek terepjárókat idéző arányai miatt, ami nagyrészt a dinamikus hatást keltő formatervnek köszönhető. Az autó elölről nem túl érdekes, oldalról azonban a Nissan Muranóra emlékeztet a C-oszlop mögötti apró, háromszögletű harmadik oldalablakával, határozott övvonalával és rövid hátsó túlnyúlásával.

Úgy tudjuk, a Dodge Caliberhez hasonlóan a Qashqai is elérhető lesz első- és négykerék-hajtással egyaránt, a kezdeti motorválaszték pedig két Nissan benzinmotorból, és egy nagy teljesítményű Renault turbódízelből áll majd. A bemutatót várhatóan az ősz elején, a Párizsi Autószalonon tartják, de a forgalmazás legkorábban 2007 elején indulhat.