Felújítás előtt áll a Lancia Ypsilon

2006.09.01. 12:42

Kiszivárogtak az első képek a felújított kisautóról. A szokásos félidős modellfrissítésről van szó – hisz az Ypsilon már több mint három éves –, de mivel ez a Lancia egyik legsikeresebb modellje, úgy néz ki, a módosítások java része nem túl mélyreható.


A tervezők csupán a kötelező beavatkozásokat végezték el – mint például a lökhárítók módosítása –, de ezeket a részeket is kétszer kell megnézni, mire feltűnnek a változtatások. A legszembetűnőbb módosítás a hűtőmaszk alatti keskeny nyílás, és az alatta futó határozott él. Ezekkel váltották fel a korábbi változatok fényezetlen fekete koptatóbetétjét. Az alsó hűtőnyílások formája is megváltozott, most vigyor helyett lefelé görbülő szájat formáz. Így az Ypsilon arckifejezése valamivel komolyabb lett, bár egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy ez használ majd az eladásoknak. Oldalt és hátul még ennyit sem foglalkoztak az autóval, bár a fekete betét hátulról is eltűnt, és a hátsó lámpák színezése is megváltozott.


Ami a lemezek alatt rejtőző technikát illeti, úgy tudjuk, a motorpaletta valamelyest átrendeződik. Az 1,2 literes motor a továbbiakban csak 60 lóerős változatban kerül be a kiskocsi orrába, a 80 lovas változatot a Grande Puntóból ismert 1,4 literes, 77 lóerős négyhengeres váltja fel. Az 1,3 literes dízelmotor régebbi, 70 lóerős változatának helyére a korszerűbb, 75 és 90 lóerős kivitelek kerülnek. A csúcsmodellbe továbbra is 1,4 literes, 95 lóerős benzinmotor kerül, bár úgy hírlik, jövő tavasszal érkezik a sportváltozat bőven több mint 100 lóerővel.

Nyilván akadnak még más változtatások is, de ezekre majd csak a hivatalos sajtóanyag egy-két héten belül esedékes közzététele után derülhet fény, élőben pedig csak a hónap végén megnyíló Párizsi Autószalonon láthatja meg a közönség a megújult Ypsilont.