A Ford eladná az Aston Martint

2006.09.01. 14:47

Eddig úgy látszott, a Jaguartól, vagy a Land Rovertől szabadul meg elsőként a Ford, de végül máshogy döntött a cég vezetése. Az óriásvállalat első embere, William Clay Ford tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy az Aston Martin eladását tervezi. "Stratégiai helyzetelemzésünk szerint az Aston Martin eladása kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy előteremtsük a szükséges tőkét a többi márkánk átszervezéséhez." - derült ki a közleményből.

Ford azzal magyarázta a döntést, hogy az Aston Martin mind termékpalettájában, mind méretében túlzottan különbözik a vállalat többi márkájától, így egy másik tulajdonos sokkal jobban ki tudná aknázni a sportkocsigyártóban rejlő lehetőségeket. Nyilván az is szerepet játszott a döntésben, hogy az Aston Martin nemrég nyereségessé vált, és így sokkal könnyebb lehet vásárlót találni rá, mint a Premier Automotive Group bármely más márkájára. Ugyanakkor a sportkocsigyártó évek alatt sem termelne annyi nyereséget, amennyiért most túl lehet adni rajta. A Ford láthatóan minden lehetőségre nyitott: akár részben, akár egészben hajlandó megválni az Aston Martintól. Ez a hozzáállás vonzó lehet a nem autóipari befektetők számára, hiszen ha a Ford kisebbségi tulajdonos marad az Aston Martinban, az biztosíthatja, hogy hosszabb távon is rendelkezésre álljon a működéshez szükséges műszaki háttér, és fejlesztési potenciál.

Bill Ford mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy folytatják a lehetőségek felmérését, és a Premier Automotive Groupot alkotó többi márka – a Jaguar, a Land Rover és a Volvo – sorsáról később hoznak döntést.