Új AC sportkocsi Smart alapokon

2006.09.08. 10:19

A Project Kimber konzorcium felfedte a közeljövőre vonatkozó terveit. A brit befektetőkből álló csoport eredetileg az összeomlott MG-Rover maradékainak felvásárlására alakult, de nem jártak sikerrel. Ez azonban nem vette el a kedvüket attól, hogy az angol autóiparba fektessék sok millió fontos tőkéjüket.>

Nemrég megszerezték a DaimlerChryslertől a Smart Roadster gyártósorait és a hozzá kapcsolódó összes jogot, és most az is kiderült, hogy mihez kezdenek vele. A Project Kimber megszerezte a legendás AC márkanevet is, és a Smart mini-sportkocsi korszerű műszaki alapjait felhasználva szeretnék feltámasztani a patinás márkát. Magáról az autóról egyelőre csupán annyit tudunk biztosan, hogy erősebb motort, és teljesen új burkolatot kap, így aligha lesz könnyű ráismerni benne a Smart Roadsterre. A tervek elkészítéséhez több neves szakembert is megnyert magának a Project Kimber vezetése. A formaterveken ugyanaz a Keith Helfet dolgozik, aki korábban a Jaguar F-type tanulmány megalkotásával szerzett magának nevet, a műszaki részletek kidolgozásában pedig Gordon Murray, a McLaren F1 szupersportkocsi tervezője, és John Piper, a JCB Dieselmax rekordjármű építője vesz részt.

A befektetők tervei szerint az új AC sportkocsiból évente akár 8000 példányt is el lehet adni, és így bőven megtérülhet az AC feltámasztásába ölt hatalmas összeg. A kész sportautót állítólag még az idén be szeretnék mutatni, és a gyártás is megkezdődhet a jövő év első felében.