Visszavonul a Peugeot-Citroën elnöke

2006.09.11. 11:24

Jean-Martin Folz 2007 januárjában hagyja el a PSA konszernt, mivel betölti hatvanadik életévét. Folz 1997 ősze óta vezeti a cégcsoportot, méghozzá elég sikeresen.

Az ő irányítása alatt született a Peugeot-Citroënnek az a meglepően jól működő irányelve, amely szerint a cég keresi az eseti együttműködés lehetőségeit a konkurens gyártókkal, de nem köt szorosabb szövetséget egyikkel sem. Ennek a taktikának az eredménye, hogy a PSA haszonjárműveit és nagy egyterűit a Fiattal, miniautóit a Toyotával, dízelmotorjait az európai Forddal, kisebb benzinmotorjait pedig a BMW-vel közösen fejlesztette ki, hatalmas összegeket spórolva ezzel mind saját magának, mind partnereinek. Ezen felül Folz vezette be a cégnél az egységes padlólemezek alkalmazását is, ami szintén jelentős haszonnal járt. Nem csoda, hogy a PSA az utóbbi, sok más gyártó számára nagy veszteségeket hozó kilenc évben jelentős nyereséggel működött, méghozzá látványos költségcsökkentési programok, vagy elbocsátások nélkül.

Folz utódját egyelőre keresik, de az igazgatótanács azt ígéri, hogy 2007 elejére megtalálja a megfelelő embert az PSA élére.