A második Hummer-klón a GAZ-tól

2006.09.12. 17:22


Galéria - kattintson a képre

A Tiger-2 típust nemrég mutatták be Moszkvában. Elődjéhez, a 2001-ben bemutatott GAZ 2975 Tigerhez hasonlóan ez is erős hasonlóságot mutat a Hummer terepjárókkal, bár ezúttal a H1 helyett inkább a H2 vonásai sejlenek fel az óriási orosz terepjárót nézve. Erre utal, hogy itt már nem vízszintes, kétrészes síküveg a szélvédő, és az autó profilja is a középső Hummer modellt idézi. Elölről azonban inkább egy réges-régi ZIL-re hajaz a Tiger-2.


Galéria - kattintson a képre

Műszaki szempontból nem változott túl sok minden a Tiger körül. Kapcsolható négykerék-hajtás és saját tervezésű, 190 lóerős hathengeres dízelmotor jellemzi a 160 km/h-s sebességre is képes monstrumot. A belső tér a képek tanúsága szerint ugyanazt a kettősséget mutatja, mint a nagyobb orosz személyautók többsége. Az üléskárpitokat ugyan bőrből készítették, de a műszerfalon és az ajtók borításán a 80-as és 90-es évek legrosszabb hagyományait idéző borzalmas anyagokkal és ingerszegény formákkal találkozhatunk.

Ennek ellenére nem lehetetlen, hogy a Tiger-2 sikeres lesz, hiszen terepjárónak bizonyára van olyan jó, mint bármelyik Hummer – az oroszok e tekintetben nem szoktak szégyent vallani –, de valószínűleg jóval olcsóbban hozzá lehet majd jutni.