A Fordé lett a Rover márkanév

2006.09.20. 13:16

A Ford jelenlegi pénzügyi gondjai megoldásaként megpróbálja eladni az Aston Martint, ennek ellenére a pletykák szerint hatmillió fontot fizettek a BMW-nek a Rover márkanév tulajdonjogáért. Amikor a BMW 2000-ben eladta a Land Rovert a Fordnak, visszautasította a Rover név odaadását. A kínai SAIC azóta megvásárolta a jogot a korábbi Rover típusok gyártására a longbridge-i szerelősorokkal egyetemben, de ők sem kapták meg a márkanevet, ahogy a mára már az MG-t birtokló Nanjing Automotive ajánlatát is visszautasították.
Bár a Ford hivatalos közleményt adott ki arról, hogy nincsenek különös tervei a Rover márkanévvel, szép profitra tehetnek szert, ha árverést rendeznek a két kínai gyártó között. Ezzel szemben azt állítják, hogy azért vásárolták meg, hogy minimálisra csökkentsék a Rover és a Land Rover modellek közti keveredések valószínűségét, tehát ezzel próbálják meggátolni, hogy mások használhassák. "Akkor is abban hittünk (2000-ben, a Land Rover megvásárlásakor), amiben most, hogy a Rover márkanév birtoklása a Land Rover érdeke" - áll a gyártó közleményében.
A The Times mai száma a tranzakció hátterét próbálja felderíteni. A cikk arról számol be, hogy bár nem valószínű, hogy a Ford eredeti, ízig-vérig angol formájában újra felhasználná a Rover nevet, elképzelhető, hogy a jövőben a Land Rover részeként kerülhetne sor a Rover újbóli bevezetésére. A céghez közel álló forrásokra hivatkozva azt állítják, hogy ezek a jövőbeli Roverek crossover járművek lennének az amerikai piac számára, a Land Rovereknél személyautósabb, de a Fordnál erősebb szabadidő-terepjárós imidzset hordozó márkaként.