Leállították a Ford GT gyártását

2006.09.25. 10:23

A múlt hét végén készült el az utolsó példány a Ford szupersportkocsijából a Michigan állambéli Wixomban.

A Ford GT40 korszerű másolatából összesen 4038 példányt készítettek, és biztosan többet is felvett volna belőle a piac, ha az amerikai óriásvállalat tovább is hajlandó lett volna vállalni a 150 ezer dolláros típus gyártásával járó veszteségeket. A Ford azonban nehéz anyagi helyzetben van, így a költségcsökkentési program egyik első lépése épp a GT gyártásának leállításáról szóló döntés volt. A GT egyébként is betöltötte küldetését. A Ford 100 éves születésnapján, 2003-ban már készen volt, és, ahogy mondani szokás, emelte az est fényét, bár az első sorozatgyártású példányok csak 2004-re juthattak el újdonsült gazdáikhoz.

A GT helyét a Ford típuspalettáján egy másik újjáélesztett legenda, az 500 lóerős Shelby Mustang GT500 veszi át, amely harmadannyiba sem kerül, mint a szupersportkocsi, mégis nyereséget hoz a Fordnak.

A véletlen úgy hozta, hogy Kari kolléga épp látott egy ilyet a minap, talán épp a gyártás leállításának pillanatában, és szerencsénkre volt annyi lélekjelenléte, hogy fényképeket is készítsen róla. Tessék gyorsan megnézni.