Az Opel Corsa Amerikába tart

2006.10.03. 14:55

Bob Lutz szerint az Opel kisautójának következő generációja már az Egyesült Államokban is kapható lesz. A General Motors termékfejlesztési guruja szerint ugyanakkor a most bemutatott Corsa nem alkalmas az amerikai forgalmazásra.

Lutz nem beszélt az okokról, bár a korábbi nyilatkozatok alapján érthető, hogy miért vár még öt évet a GM a kisautó amerikai bemutatásával. A legfrissebb Corsa ugyanis a Fiat Grande Punto padlólemezére épül, és miután nem úgy tervezték, aligha felelne meg az összes amerikai előírásnak, ezért igen drága volna felkészíteni az Egyesült Államokban való forgalmazásra. Az öt-hat év múlva bemutatkozó utód azonban már egy globális platformra épül majd, amelyet a GM-Daewoo fejleszt, így a tervezéskor eleve figyelembe vehetik a világ összes biztonsági és környezetvédelmi előírását, másrészt a szükséges gyártási kapacitás is azonnal rendelkezésre áll majd, amint a típus bemutatkozik. Valószínű, hogy a következő Corsa amerikai változatát Saturn néven hozzák majd forgalomba.

Észak-Amerikában viszonylag új keletű a kisautók iránti érdeklődés, hiszen a vásárlók csak most, az üzemanyag-árak drasztikus növekedését követően kezdtek el az autók fogyasztásával is foglalkozni, de a japán gyártók szinte azonnal reagáltak az igényekre: a Toyota és a Honda már most is kínál igazi városi kisautókat. A három nagy amerikai vállalat azonban látszólag képtelen lépést tartani a távol-keleti konkurenciával. Erre utal Lutz nyilatkozata, de úgy tudjuk, a Fordnál és a Chryslernél sem sokkal jobb a helyzet, így az évtized végéig alighanem a japánok uralhatják az amerikai kisautó-piacot.