Puccs készül a General Motorsnál?

2006.10.09. 14:59

Egyes elemzők szerint öldöklő harc indulhat az autógyártó irányításáért. Az egyik oldalon a jelenlegi vezetőség, a másikon a GM egyik legnagyobb részvényese, a vállalat 9,9%-át birtokló kaszinómilliárdos Kirk Kerkorian állhat.


Kirk Kerkorian

A készülődő konfliktusról az után röppentek fel az első pletykák, hogy Kerkorian képviselője, Jerry York lemondott a GM igazgatótanácsában betöltött posztjáról, miután kiderült, hogy az általa szorgalmazott szövetség a Renault-Nissannal Rick Wagoner és a többi igazgatótanácsi tag ellenállása miatt nem jöhet létre. Független szakértők szerint igen valószínű, hogy Kerkorian cége, a Tracinda újabb dollármilliárdokat fektet az igen alacsony árfolyamon jegyzett GM részvényekbe, és így olyan pozícióba kíván jutni a cégen belül, hogy megszabadulhasson Wagonertől és a többi jelenlegi igazgatótól, és átvehesse az autógyártó óriás irányítását.


Rick Wagoner

Kerkorian korábban már próbálkozott hasonlóval a Chryslernél, de akkor a Daimler-Benz megjelenése keresztülhúzta a számításait. Úgy tűnik, a GM-mel most jobb esélyei vannak a sikerre. A legnagyobb amerikai autógyártó ugyanis elsősorban kisbefektetők tulajdonában van, és jelenleg egyetlen tőkeerős szövetséges sincs, amely érdeklődne a cég iránt. Ha Kerkorian megszerzi az irányítást, akkor valószínűleg drasztikus módszerekkel igyekszik minél nagyobb nyereséget kicsikarni a cégből, ami gyökeres átszervezéssel, teljes részlegek eladásával vagy megszüntetésével, illetve a cégen belüli nehézkes bürokrácia szétverésével járhat.