Sivax Izana: autómontázs?

2006.10.10. 12:57

A japán formatervező cég új tanulmányautója egy mitológiai lényről, a japán szigeteket megteremtő ősistenről, az istenek atyjáról kapta a nevét, ami azért egy picit nagyképűen hangzik.


Galéria - kattintson a képre

Az Izana ugyanis csupán egy érdekes formájú kupé sok ismerős részlettel. A képeket nézegetve az az érzésünk támadt, hogy az autó minden részletét láttuk már valahol másutt. A körzővel rajzolt széles hátsó sárvédőíveket, az egybefüggő hátsó lámpákat, az orr-rész sziluettjét. Az alapforma a fura, bogárhátú tetővel talán leginkább a Chrysler Crossfire kupét juttatja az eszünkbe, a felfelé nyíló ajtók meg


Galéria - kattintson a képre

mindenkinek rögtön a Lamborghiniket juttatják az eszébe. Annyi az ismerős részlet, hogy képtelenek vagyunk mindet beazonosítani: itt egy pici hondás, ott egy kis Alfa Romeó-s hatás érezhető. Talán ezért is támad az az érzésünk, hogy hiányzik az egységes koncepció, amely eladná a sok, egyenként igazán gusztusosan kivitelezett részletet. Az Izana persze csak afféle formai játék, és arra mindenképp alkalmas amire szánták, hogy felhívja a figyelmet a Sivax formatervezőinek képességeire.

Sok konkrétumot egyelőre nem árultak el a típusról, csupán a befoglaló méreteit ismerjük. Hossza 4,71 méter, szélessége 1,95 méter, magassága 1,45 méter, tengelytávja 2,85 méter.