Kis roadsteren dolgozik a Renault

2006.10.13. 13:20

Az évtized végére érkezhet meg a nyitott kétüléses, a Renault sportrészlegének következő munkája. A hír egy brit lapban jelent meg, és a Renault Sport vezetőjének, Alan Dassas-nak egy nyilatkozatára hivatkozik.

Az igazgató nem is árult el sokkal többet, csupán igennel felelt arra a kérdésre, hogy fejlesztenek-e egy kis sportkocsit, és hozzátette, hogy a típus 2010-re kerülhet a kereskedésekbe. Úgy néz ki, a Renault ezzel eléggé lekési a piaci lehetőségeket. Egyrészt egy ilyen sportkocsit most lehetne a leghatásosabban piacra dobni, amikor a Renault F1-es sikereitől hangos a sajtó, másrészt az évtized végéig jócskán megnőhet a konkurensek száma. Jelenleg a Mazda MX-5 az egyetlen valamire való megfizethető árú kétüléses roadster az európai piacon, de az évtized végéig számos hasonló modell várható. Addigra biztosan megérkezik az Opel GT, a kínaiak újra piacra dobják az MG TF-et, és hallani egy BMW, illetve egy Seat roadster bevezetésének tervéről is, sőt, még a Fiat-csoport is okozhat meglepetést e téren a következő négy év során.

A Renault az utóbbi néhány évben elhanyagolta sportkocsi-építési hagyományait, pedig néhány évtizede még a kínálat szerves része volt az Alpine sportkocsi, és később is készültek igazán tüzes utcai Renault típusok. Az utolsó Renault sportkocsi az 1996 és 1999 között gyártott Sport Spider volt. Ezt annak ellenére is kedveltek a vásárlók, hogy teteje egyáltalán nem volt, és a szélvédőt is külön kellett megrendelni hozzá. Később a Clio V6-os középmotorral felszerelt változatával igyekeztek pótolni a hiányt, de ez a típus is kifutott már, és az elkövetkezendő két-három évben nem is várható, hogy a Renault előáll valami hasonló egzotikummal.