Figyelmes autó a Seattól

2006.10.13. 15:47


A napokban mutatta be a spanyol gyártó interaktív prototípusát a londoni Intelligent Transportation Systems kiállításon. A sorozatgyártású Leonon alapuló kísérleti járműbe egy kamerákból, radarból, GPS-vevőből és jelfeldolgozó számítógépből álló rendszer került, amely egyrészt figyeli a sofőrt, felméri az autó környezetében zajló eseményeket, és ennek megfelelően megpróbálja elősegíteni a biztonságosabb közlekedést.


A műszerfalra telepített kamerák például képesek követni a vezető szemmozgásait, így ha a sofőr veszélyes szituációban nem az utat figyelné, azonnal figyelmeztető hangjelzést ad az autó. A rendszer egy másik – valószínűleg elég idegesítő – szolgáltatása, hogy ha a vezető telefonálna a beépített mobiltelefonon, és közben nehezebb manővert kell végrehajtania, az elektronika megszakítja a beszélgetést addig, amíg úgy nem ítéli, hogy veszélytelenül folytatható tovább.

A fejlesztést a Seat az Európai Unióval közösen végzi, és bár azt egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy a biztonságnövelő nagytestvér-gép mikor kerülhet sorozatgyártásba, joggal tarthatunk tőle, hogy előbb-utóbb óhatatlanul részévé válik minden új autónak.