Nem tökéletes az Audi Q7 biztonsága

2006.10.16. 13:46

Még a gyártó is meglepődött az EuroNCAP törésteszt-eredményein, amelyek alapján terepjárójuk csupán négycsillagos értékelést kapott.


Galéria - kattintson a képre

Az Audi szóvivője szerint a gyár tesztjein sokkal jobban szerepelt a Q7-es, ami elképzelhető is, mivel a független vizsgálat eredménye szerint is az elvárhatónál gyengébb hegesztéseknek köszönhető a frontális ütközés viszonylag gyenge, 75%-os eredménye. A konkrét problémát a műszerfal és környéke okozta, amely a teszt során túl mélyen hatolt be a vezető lábterébe, és egy valódi baleset során a sofőr combsérülését okozhatta volna. A 30 pontos összetett eredmény abszolút értelemben persze nem rossz – ugyanilyen minősítést kapott az első generációs Mercedes ML is –, de a közvetlen konkurensek, így a Volvo XC90-es, a VW Touareg és a BMW X5-ös is öt csillagot kapott, így egy korszerű luxusterepjárónak nem illene ennél gyengébben teljesíteni.

Ugyanezen a tesztsorozaton még további négy típus vett részt: a felújított Mazda3-as négy, a Ford Galaxy , a Mercedes B osztály és a Citroën C4 Picasso öt csillagot kapott, ami jól mutatja, hogy a gyártók többsége ma már kínosan ügyel legújabb modelljeinek megfelelő passzív biztonságára.