A Mercedes kisautó-gyártó partnert keres

2006.10.17. 13:51

Úgy néz ki, az A és a B osztály következő generációját már nem egyedül fejleszti a német gyártó, már ha hihetünk a legújabb pletykáknak. Partnerre azért van szüksége a Mercedesnek, hogy alacsonyabb áron kínálhassa legkisebb típusait.

Az A osztály és kövérkésebb testvére, a B osztály ugyan Európában egész jól fogy, és így nem hoz veszteséget a cégnek. Ugyanakkor az eredeti tervekkel ellentétben a B osztályt mégsem dobták piacra Észak-Amerikában. Nem tudták volna elég olcsón kínálni, így a piacfelmérések szerint olyan keveset adhattak volna el belőle, hogy még a piaci bevezetés költségei sem térültek volna meg. A következő, 2011-ben bemutatkozó generáció fejlesztésével kapcsolatban eddig állítólag két lehetséges partner neve merült fel. Az egyik a Chrysler, amely mostanság szintén egy olcsó kisautó gyártásához keres másik autógyártót, amellyel megoszthatná a fejlesztés és a gyártás anyagi terheit, a másik pedig a PSA Peugeot-Citroën.

A Mercedes eddig még a házon belüli műszaki együttműködésektől is ódzkodott: a Chryslernek csupán néhány alkatrészt – dízelmotorokat, és egy-két régebbi váltót és hajtáslánc-alkatrészt – adtak át, és kínosan vigyáztak rá, hogy egyetlen csavart se vegyenek át az amerikai testvérmárkától, nehogy sérüljön a Mercedes márka hírneve. A jelenlegi vezetés azonban, úgy tűnik, kénytelen feladni ezt a szigorú elvet, mivel gazdasági szempontból tarthatatlan, hogy a DaimlerChrysler két fele alig segíti egymás boldogulását.