A GM túljutott a mélyponton?

2006.10.26. 11:22

Az amerikai autógyárak látszólag egy nagy sárgödrön haladnak keresztül. Elöl a GM ment, a mélypontot a tavalyi, több mint 10 milliárdos veszteség jelentette. A Ford épp most fuldoklik a legmélyebb részen több mint ötmilliárdos negyedéves veszteségével, és a Chrysler is belegázolt már térdig .

Ám a GM láthatóan már kifelé mászik a másik oldalon, legalábbis erre utalnak a 2006 harmadik negyedévében elért eredményei. A világ legnagyobb autógyártója három hónap alatt csupán 115 millió dollárt veszített, sőt, ha az egyszeri kiadásokat nem számítanánk, 529 millió dollárt nyert volna. Ez pedig hatalmas fejlődés ahhoz képest, hogy egy évvel korábban az évnek ugyanebben a szakában 1,7 milliárd dollárt veszítettek. Lényegében az észak-amerikai részleg veszteségeit sikerült jelentősen csökkenteni, 1,67 milliárd dollárról 367 millióra, miközben a világ többi részén még néhány százmilliós nyereség is keletkezett.

Mindez persze még nem jelenti azt, hogy a GM végleg kimászott volna a pénzügyi ingoványból, de ha sikerül folytatni ezt a tendenciát, akkor elképzelhető, hogy a tartalékai végén járó amerikai óriásvállalat kaphat még egy esélyt a fennmaradásra.