Smart-szerű Toyota kisautó a láthatáron?

2006.10.27. 14:59

Állítólag az Endo tanulmány szériaváltozatának fejlesztésébe fogott a legnagyobb japán autógyártó. Egyes pletykák szerint Japánban már tesztelik is a típus próbapéldányait, és bár a tanulmány a Toyota európai fejlesztőközpontjának munkája, vannak, akik úgy vélik, a végleges típus Észak-Amerikában is bemutatkozhat a Scion márka belépőmodelljeként.

A híresztelésekkel kapcsolatosan persze számos nehezen megválaszolható kérdés merül fel. A legfontosabb, hogy a Toyota hogyan kerülheti el, hogy saját magának teremtsen konkurenciát. Az Endo ugyanis viszonylag közel áll a Csehországban gyártott Aygóhoz. Két lehetőség van: vagy az Aygónál jóval olcsóbban adják az Endót - ami eléggé valószínűtlenül hangzik, mivel az Aygo a helyi gyártás ellenére is határozottan drágának számít a saját kategóriájában -, vagy megpróbálják prémium miniként eladni az apróságot, ami viszont a Smart példája alapján nem tűnik igazán egyszerű feladatnak.

Persze az Endo némi előnnyel indulhat a Smarttal szemben, hiszen ebbe a típusba négy ülést szereltek, és ez még akkor is vevőcsalogató tulajdonság, ha hátul legfeljebb egész kis gyerekeket lehet szállítani, mivel egy felnőtt lábainak már nem jut elegendő hely az első ülések mögött.