Új Smart ForTwo hivatalosan

2006.11.10. 09:25

Vége a találgatásnak, megérkeztek az első hivatalos információk a DaimlerChrysler kétszemélyes kisautójának utódjáról. Az új Smart formatervére nem érdemes túl sok szót vesztegetnünk, hiszen a kiszivárgott fotók révén már a hét közepén kivesézhettük, de most az is kiderül, hogy mi rejtőzik a lemezek alatt.


Galéria - kattintson a képre

Ahogy az az első képek láttán is sejthető volt, a Smart ha nem is sokkal, de nagyobb lett, mint az elődje. A hossza 195 mm-rel növekedett meg, azaz a második generáció már csaknem 2,7 méteres, így – bár egy hangyányival talán nehezebb lesz vele parkolóhelyet találni – az új kisautó tágasabb és biztonságosabb lehet, mint az elődje volt. A ForTwo csomagtere is egész használható méretűre nőtt, a korábbi 150 helyett már 220 liternyi csomag fér el a hátuljában. A tengelytáv 55 mm-rel lett hosszabb, ami azonkívül, hogy tágasabb belső tér kialakítását teszi lehetővé, az autó stabilitására is jótékony hatással van. Az új kisautó futóműve egyébként is sokkal jobbnak ígérkezik, hiszen a képeken nem látszik az elődmodellre olyan jellemző erős negatív kerékdőlés, bár a tervezők ezúttal is eltérő szélességű kerekeket használtak. Az alapváltozaton elöl 155/60 R15-ös, hátul pedig 175/55 R15-ös gumiabroncsokat találunk, míg a sportosabb kiviteleken előre kerülnek a 175/55 R15-ös gumik, és hátul már 195/50 R15-ös kerekeket alkalmaznak.


Galéria - kattintson a képre

A Smart motorválasztéka is megújult. A régi, 0,7 literes benzinmotorokat a Mitsubishitől származó egyliteres háromhengeresek váltják fel, amelyek kiviteltől függően 61, 71 vagy 84 lóerő leadására képesek. A régi motorok közül egyedül a 0,8 literes turbódízelt tartották meg, de ezt is korszerűsítették, így 41 helyett 45 lóerős lett, és teljesíti az Euro4 károsanyag-kibocsátási szabvány határértékeit is. A Smartok végsebességét továbbra is elektronika korlátozza, de az új benzines változatok már elérhetik a 145 km/h-s sebességet is, egyedül a dízelváltozat esetében hagyták meg a régi, 135 km/h-s sebességhatárt. A kisautó összes változatába ugyanaz az ötsebességes, szekvenciálisan is kapcsolható Getrag automata váltó kerül.

Az új Smart ForTwo Európában 2007 áprilisától lesz kapható háromféle felszereltséggel, amelyek a Pure, a Pulse és a Passion nevet kapták, az erősebb és nagyobb végsebességű Brabus változatot pedig 2007 őszén mutatják be. Emellett 2008-ban várhatóan megkezdik a típus észak-amerikai forgalmazását is.