Kiszivárogtak az Alfa Romeo tervei

2006.11.10. 15:07

A Fiat egy kétnapos rendezvényen mutatta be néhány tervét elemzők és befektetők egy csoportjának. Néhány részlet azonban kiszivárgott, elsősorban az Alfa Romeo jövőbeli terveit illetően, így megismerhetjük a márka három, 2008-ban és 2009-ben bemutatni tervezett három típusát is.

A legkisebb újdonság a korábbi pletykákból már ismert, Junior nevű sportos kisautó, amellyel a Mini számára szeretne konkurenciát teremteni az Alfa Romeo. A Grande Punto alapjaira épülő, négy méternél rövidebb típust 1,4 literes, 150 lóerős, turbófeltöltéses benzinmotor hajtja majd. Gyártása 2008-ban indul, az ára pedig az előzetes kalkulációk szerint 16 ezer euró körül lesz. A Juniorral nagyjából egy időben dobhatják piacra a CXover fantázianevű ötajtós modellt is. Ez a 4,6 méter hosszú típus egy terepjáró és egy kupé sajátos keveréke lesz, amelyet a BMW X3-as ellenfelének szánnak, és 28-45 ezer eurós áron szeretnének forgalmazni. A harmadik típus a 169-es lesz, a 166-os utódja, amelyet a 159-es alapjaira építenek. A közel öt méteres luxusmodell a felhasznált padlólemez miatt ugyan csak első- vagy négykerék-hajtású lehet, de az új fejlesztésű négy- és hathengeres motorok mellett egy Ferrari V8-as is bekerülhet az orrába, így akár az Audi, a BMW és a Mercedes középkategóriás típusainak is méltó ellenfele lehet.

Mindhárom új Alfa Romeót úgy tervezik, hogy megfeleljenek az Észak-Amerikában érvényes forgalomba helyezési szabályoknak is, így 2009-re minden akadály elhárulhat a márka amerikai visszatérése elől. Az Egyesült Államok piaca jelenleg az egyik legfontosabb bevételi forrás a prémium márkák számára, és ha ebből a hatalmas tortából az Alfa is részesedhet, az akár hosszabb távra is biztosíthatja a márka nyereséges működését.