Detroitban mutatkozik be az új Mitsubishi Lancer

2006.11.10. 15:36

Lancer Sports Sedan néven érkezik a japánok új húzómodellje, amely a gyári vázlat alapján ígéretesnek tűnik. Viszontláthatjuk rajta a Concept X és a Concept Sportback típusok agresszív, erőt sugárzó vonásait, amelyek világszerte népszerűvé tehetik a sokak által a világ legunalmasabb autójának tartott jelenlegi Lancer utódját.

Az új Lancer műszaki szempontból már nem igazán okozhat meglepetést, hiszen a Mitsubishi ugyanazokból az alkatrészekből építkezik, amelyekből eddig is. A négyajtós szedán ugyanarra a Project Global néven emlegetett alkatrészcsomagra épül, amelyet a Mitsubishi az új Outlanderben, a DaimlerChrysler pedig a Dodge Caliber, Dodge Avenger, Chrysler Sebring és Jeep Compass típusokban használt. A motorválaszték szintén ismerős lehet: az európai alapmodellbe a Colt 1,5 literes négyhengerese kerül, de emellett felhasználják a Hyundaijal és a Chryslerrel közösen kifejlesztett négyhengeres motorcsalád tagjait is, és persze ezúttal is lesz Evo változat kétliteres turbómotorral. Emellett az európai piacra készül egy dízelmotoros változat is, amelybe eleinte valószínűleg a VW kétliterese kerül.

A Lancer fogadtatásán nagyon sok múlik, és ezt a japánok is nagyon jól tudják. Ha a típus sikeres lesz, az a következő néhány évre kihúzhatja az anyagi problémákkal küzdő céget a bajból, de ha nem, az akár a Mitsubishi Motors csődjéhez is vezethet. A gyári skiccet látva azonban igen nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Lancer Sport Sedan ne keltené fel a vásárlók érdeklődését.