Negyven éve világhódít a Toyota Corolla

2006.11.15. 13:24

1966 novemberében lépte át először Japán határait a Föld legnépszerűbb márkanevét viselő típus. Az első exportpéldány Ausztráliába érkezett, csupán néhány hónappal az első generációs Corolla japán bemutatója után.

A Toyota a Corollát a világ legnagyobb példányszámban eladott autójaként reklámozza, bár van ebben némi csúsztatás, hiszen a mai Corolláknak már semmi közük a negyven évvel ezelőttiekhez. Ezzel együtt sem mindennapi, hogy egy autógyártó 32 millió autót készítsen ugyanazon a néven. A legtöbb autógyártó időről időre változtat azonos kategóriába tartozó autói elnevezésén, vagy mert ilyenek a névadási szokásai, vagy mert hangsúlyozni szeretné, hogy új típusa mennyire más, mint az elődje volt.

A Corolla jelenleg a 9. generációnál tart, és japánokon kívül több mint 20 millió példánya kelt el, de már küszöbön áll a 10. generáció bemutatása is. Egyelőre úgy néz ki, a Toyota Európában épp most váltja le a bevált márkanevet, az új típust várhatóan Auris néven forgalmazzák kontinensünkön.