Toyota dízel-hibrid 2010-re?

2006.11.23. 09:52

Japán lapértesülések szerint a Toyota mérnökei azon dolgoznak, hogy kombinálják a Prius hibrid hajtását a korszerű, kis fogyasztású dízelmotorokkal. A Kyodo News azt állítja, ez az egyik első olyan projekt, amelybe a Toyota új partnerét, az Isuzut is bevonja.

A jelenlegi sorozatgyártású, hibrid hajtású személyautók kivétel nélkül benzinmotorral készülnek, mivel a fejlesztők célja elsősorban a károsanyag-kibocsátás csökkentése volt. A dízelmotorok ezen a téren egyelőre nem igazán versenyképesek a benzinmotorokkal, mivel magas égéstér-hőmérsékletük miatt jelentős mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátanak ki, és ezt a problémát egyelőre még nem sikerült megnyugtatóan orvosolni. Ugyanakkor egy dízel-elektromos hajtású hibrid jármű elvileg igen alacsony fogyasztású lehet, különösen városi használatban, egy Toyota Prius méretű autó elvben akár 3 liter gázolajjal is megtehetne 100 kilométert.

Az Isuzu feladata ebben az esetben nyilvánvalóan a dízelmotorok továbbfejlesztése lesz, hiszen a japán teherautó-gyártónál mintegy 800 dízelspecialista mérnök dolgozik, így a Toyota aligha találhatna jobb partnert a feladat elvégzésére.