Jumbót vontatott a VW Touareg

2006.11.23. 11:13

A Volkswagennél alighanem megirigyelték Nick Árpád mutatványait: egy speciálisan átalakított Touareg V10 TDI-vel elvontattak egy Boeing 747-es utasszállító repülőgépet.


Galéria - kattintson a képre

Ám míg a magyar erőművésznek csupán a fogsorára és néhány erős kötélre van szüksége nagyszerű mutatványaihoz, addig a terepjárót a repülőgéphez csatlakozó speciális vonórúd mellett 4,3 tonna ballaszttal is el kellett látni, hogy a kerekeken megfelelő tapadás jöhessen létre. Ezeken kívül csupán a hajtáslánc végáttételét cserélték rövidebbre – a dízel modell 3,27-os áttétele helyére a nyolchengeres benzines 4,56-os áttétele került – hogy az ötliteres turbódízel motor 750 Nm-es nyomatékából minél több jusson el a kerekekig. Az átalakítások miatt kb. 7 tonnás terepjáró így hét alkalommal tette meg a 150 méteres utat a 155 tonnás repülőgépet vontatva az angliai Dunsfold repülőterének kifutópályáján, átlagosan 8 km/h-s sebességgel, igaz, a hatalmas vontatmány megállításának feladatát is a Touareg gyári fékeire bízták.

Nehéz eldönteni, hogy ez a mutatvány valójában bizonyít-e bármit is a Touareg képességeiből, de mindenképp igen látványos, így a VW marketingeseinek munkáját biztosan megkönnyíti.