Fura Acura Los Angelesben

2006.12.04. 10:52

Az érdekes tanulmánynak sikerült dögunalmas nevet adni: Advanced Sedan Concept, azaz Továbbfejlesztett Szedántanulmány. Ilyen névvel valami bővített csomagterű, 10 lóerővel erősebb Honda Accordot várna az ember, pedig ez a koncepció igazán nem mindennapi jelenség.


Galéria - kattintson a képre

Ott kezdődik, hogy nincs arca. Manapság minden autóorr olyan, mintha valamilyen állat feje lenne: a két lámpa a feje, a hűtőrács az orra, az alsó légbeömlő meg a szája. Az ASC eleje azonban nem követi a sémát, vagy ha igen, akkor valamilyen rovar, vagy ősállat lehetett a minta. Az első lámpák lecsúsztak a nagy, V-alakú hűtőnyíláshoz képest, amelyben hatalmas polírozott alumínium betét vonzza a tekinteteket a nagy, kristályból metszett Acura jelvényre. Az összképet a csónakorrot formázó motorháztető, a magas övvonal és a hatalmas, elöl 22, hátul pedig 23 hüvelykes felnikre szerelt kerekek teszik teljessé.


Galéria - kattintson a képre

Az oldalnézeten is feltűnhet néhány érdekes részlet, de ebből a szögből nézve inkább az autó sajátos arányai keltették fel a figyelmünket. A Honda luxusmárkája évek óta nem kínál hátsókerék-hajtású modelleket – a 2005 elejéig gyártott NSX volt az utolsó – az ASC azonban kétségtelenül az volna. Erre utal a viszonylagosan hosszú motorháztető és az egészen hátratolt utaskabin is.

Ez persze még csak egy működésképtelen formatanulmány, de reményt adhat, hogy az Acura hamarosan kitör a jelenlegi szerepköréből, és nem csak átfazonírozott Honda tömegmodelleket gyárt majd, hanem valóban egyedi formavilágú és műszaki tartalmú luxusmodelleket is.