Európai Fordok Amerikának?

2006.12.07. 11:55

Az óriásvállalat vezetésének meg kell állítania az amerikai eladások drasztikus csökkenését, bármilyen eszközzel. Az egyik lehetőség, amelyet épp mostanság fontolgatnak, néhány európai típus bevezetése az észak-amerikai piacra. Állítólag a Focus, a Mondeo, az S-Max és a Galaxy neve merült fel eddig, bár döntés egyelőre nem született.

A Ford amerikai krízisének elsődleges oka az, hogy a céget korábban eltartó kisteherautók és nagy, alvázas terepjárók iránti kereslet az utóbbi bő egy évben jelentősen csökkent. Ugyanakkor a cég elhanyagolta személyautóinak fejlesztését, így ezen a piacon képtelen versenyre kelni a GM, a Toyota, a Nissan, a Hyundai és a Chrysler típusaival. Az amerikai Fordokat sok kritika éri gyenge minőségük, igénytelen kivitelük és fantáziátlan formatervük miatt, ugyanakkor Európában számos korszerű típust gyártanak, amelyek Észak-Amerikában is felvehetnék a versenyt a konkurenciával.

A probléma egyedül az ár lehet: a Ford eddig azért választotta külön európai és amerikai típuspalettáját, mert úgy vélte, az amerikai vásárlók egyszerűbb, és sokkal olcsóbb típusokat igényelnek. Ezért nem cserélték le odaát az első generációs Focust, és ezért készítették el a Mazda6 alapú Fusion típust ahelyett, hogy a nagyjából ugyanakkora Mondeót mutatták volna be Amerikában is. Most azonban úgy néz ki, nincs idő kivárni, mire az amerikai részleg kifejleszt egy új típuspalettát, amely talán sikeresebb lesz: azonnal lépni kell, és az európai típusok viszonylag gyors és olcsó megoldást jelenthetnek ebben a helyzetben.