Új biztonsági ülés az Autolivtől

2006.12.07. 15:04

A svéd légzsák-specialista újdonsága az oldalütközés hatásaitól védi az utasokat. Az ötlet végtelenül egyszerűnek tűnik: az ülések felfüggesztéseit úgy alakítják ki, hogy elbillenve az ülőlapot oldalirányba mozdíthassák, és így az utast eltávolíthassák az ütközés helyétől.

A megvalósítás persze komoly fejlesztéseket igényel, hiszen a biztonsági ülés csak akkor ér valamit, ha már a becsapódás előtt működésbe lép. Az Autoliv mérnökei ezt a tolatóradarokhoz hasonló érzékelővel oldották meg. Az ajtóba épített apró szenzor érzékeli az oldalról, nagy sebességgel közeledő járművet, és a megfelelő pillanatban felfúj egy légzsákot, amely ellöki az ajtó mellől az ülést, és vele a benne ülő utast is. Ezek után az ülés alatt is aktiválódik egy légzsák, hogy csökkentse az oldalra és lefelé mozgó ülés sebességét.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a rendszer mikor lesz szériagyártásra kész állapotban, de minél hamarabb, annál jobb. A baleseti statisztikákból ugyanis az derül ki, hogy Európában az oldalütközéssel járó balesetek mintegy 20%-a halálos kimenetelű, azaz ez a legveszélyesebb karambol-típus mind közül.