Szavazhatunk a tervezett KRESZ-módosításokra

2006.12.12. 13:25

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a közlekedési szabályok módosítását tervezi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal közösen.

A GKM sajtóközleménye szerint az elsődleges cél a halálos közúti balesetek számának csökkentése lenne, mivel évek óta alig javulnak a baleseti statisztikák. 2001-ben 1329-en, 2005-ben 1278-en haltak meg az utakon, de a kormányzat szeretné, ha a jövőben ez a szám drasztikusan csökkenne. A szándék tehát kétségtelenül üdvözlendő, a megvalósításra vonatkozó tervek azonban érzésünk szerint még elég nyersek.

Kötelezővé tennék például az éjszaka az úttesten közlekedő gyalogosok és kerékpárosok számára a fényvisszaverő mellény használatát, az összes, lakott területen kívül közlekedő, illetve gyermekeket szállító autóbuszba biztonsági öveket szereltetnének, valamint megtiltanák, hogy egy járműben több gyermek utazzon, mint az utasülések hivatalos száma. Ezek a szabálytervek első hallásra hasznosnak tűnnek, de kérdéses, hogy betartatásuk egyáltalán lehetséges-e.

Valószínűleg a GKM-nél is érzik, hogy az ötletek egy része komoly ellenállást válthat ki, ezért a tárca azt tervezi, hogy a közeljövőben heti rendszerességgel újabb és újabb szabályterveket bocsát szavazásra saját honlapján.

Örülünk a minisztérium kezdeményezésének, hiszen mi magunk is kerestük a módját, hogy bevonjuk olvasóinkat a közlekedési szabályok korszerűsítésének hosszú folyamatába. Sajnos a felvetéseinkre azóta sem kaptunk érdemi választ a GKM illetékeseitől, de legalább maga az ötlet, hogy ki lehet kérni az egyszerű honpolgárok véleményét ilyen, a hétköznapi életünket nagymértékben befolyásoló ügyekben, szűk egy év alatt átszivárgott a bürokrácia útvesztőin. Reméljük, nem csak egy látványos gesztusnak vagyunk tanúi, és a végleges KRESZ-módosítások kidolgozásakor is figyelembe veszik az internetes szavazások eredményeit.