Mégis a VW lehet a Proton új gazdája

2006.12.13. 15:07

Alaposan elfogyhatott a maláj gyártó pénze, ha még az önállóságról is lemond a túlélés kedvéért. A legutóbbi hírek szerint ugyanis már Malajzia kormányfője is beleegyezett, hogy eladják a részvények 51%-át egy külföldi gyártónak.

Az irányítást állítólag a Volkswagen veszi át, amely tavaly már tárgyalt a Protonnal, kézzelfogható eredmény nélkül. Úgy tudjuk, a németek mintegy 500 millió dollárt fizetnek a többségi tulajdonért. Korábban úgy tűnt, a Proton a Peugeot-Citroënnel kezd együttműködésbe, de úgy hírlik, a maláj cégnek nem volt elegendő tőkéje a közös fejlesztés finanszírozására, ezért a franciákkal megszakadt a kapcsolat. A Volkswagen elsősorban korszerű üzemei és kedvező elhelyezkedése miatt pályázik a Protonra: távol-keleti főhadiszállásnak szánják, ahonnan elláthatják a régiót saját típusaikkal, így alighanem a Protonnál folyó önálló típusfejlesztésnek is vége szakad hamarosan.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Proton brit leányvállalataként működő Lotusszal van-e bármiféle célja a Volkswagennek.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.