Karácsonyi töréstesztek

2006.12.29. 11:32


Galéria - kattintson a képre

Két nappal karácsony előtt hozta napvilágra az EuroNCAP az általuk bonyolított töréstesztek legutóbbi eredményeit. Négy autót zúztak, remekül teljesített a Skoda Roomster és a Toyota Auris, kicsivel az elvárt szint alatt hozott a Kia Magentis és a Hyundai Santa Fe.
Az új Corolla, vagyis az Auris maximális öt csillagot kapott az utasok biztonságát vizsgáló törések alapján. A Toyota ezúttal minden részletre ügyelt, mivel a gyermekek biztonságát vizsgáló teszten is maximális, négy csillagot ért el az autó, és a gyalogosbiztonságra kapott három csillag is kiemelkedő teljesítmény. A Roomster szintén tökéletes utas- és gyermekbiztonság szempontjából (öt és négy csillag), de az orr-rész kialakítása már csak két csillagnyi esélyt hagy az elgázolt járókelőknek.


Galéria - kattintson a képre

A két koreai négy-négy csillagot érdemelt a bent ülők védelmére. A gyerekekre a Santa Fe vigyáz jobban, négyet kapott a Magentis három csillagjával szemben, de az igazán elhanyagolt terület a gyalogosok védelme: a Magentis csupán egy csillagot érdemelt, a Santa Fe viszont egyet sem.
Claes Tingvall, a szervezet elnöke nem rejtette véka alá csalódottságát. "A koreai gyártók eredményei elkeserítőek. Sok időt fektettünk abba, hogy a gyártók odafigyeljenek erre a területre, és az eredmények nem is maradnak el, itt van mindjárt az új Auris, mely frissiben csatlakozott a háromcsillagosok eddig nem túl népes táborához. A Santa Fe eredménye azt mutatja, hogy a Hyundai semmiféle erőfeszítést nem tett a gyalogosok érdekében, ami igen aggasztó. Az olyan gyártók, mint a Kia és a Hyundai jól lemaradtak az éllovasok mögött, és most már ideje lenne, hogy rájöjjenek, ezek a gyenge eredmények elfogadhatatlanok."