Ford Interceptor: plágium-szedán Mustang alapokon

2007.01.02. 10:00

A Ford szerint ilyen egy igazi amerikai izomautó, szerintünk viszont az Interceptor csak egy újabb bizonyíték az amerikai Ford szakembereinek szakmai impotenciájára.


Galéria - kattintson a képre

A Detroitban bemutatkozó tanulmány lényegében a Ford Mustang kőkorszaki technikájára épülő hatalmas szedán, alacsony tetővonallal hatalmas, 22 hüvelykes felnikkel, ötliteres, 400 lóerős V8-as motorral és merev tengelyes hátsó felfüggesztéssel. Ha a formatervet nem nézzük, csak az adatokat, azt is gondolhatnánk, hogy egy negyven évvel ezelőtti amerikai tucatautóval van dolgunk. Az efféle múltba révedés persze lehet akár sikeres is.


Galéria - kattintson a képre

Nagyobb baj, hogy a Chrysler évek óta gyárt ugyanilyen karakterű, bár műszaki szempontból valamivel fejlettebbnek tűnő autókat, a 300C-t, Dodge Magnumot és a Dodge Chargert. Így az Interceptor inkább tűnik arcpirító plágiumnak, mint a Ford újító szellemét hordozó, jövőbe mutató autótanulmánynak. Szomorú, de még a tanulmányautókban manapság szinte kötelező szokatlan műszaki megoldásokból is alig jutott a Ford koncepciójába, csupán a balesetkor felfújódó hátsó biztonsági öv érdemel említést.

Egyelőre nem tudni, hogy a Fordnak mik a tervei a több mint öt méteres autóóriással, bár a szériagyártással talán még akkor is nyernének néhány vásárlót, ha az Interceptor csupán jól sikerült másolatnak látszik. A Ford jelenlegi nagykocsijának, a Five! hundrednek ugyanis még kölcsönvett egyénisége sincs, és a Chrysler 300C mellett talán akad még hely egy hasonló karakterű vetélytársnak.