Ford Transit XXL: furgonból sztreccslimó

2007.01.03. 11:00

A valaha volt leghosszabb Transitot állította kerékre a Ford brit fejlesztőgárdája annak örömére, hogy a típus elnyerte az Év Haszonjárműve 2007 díjat.


A Transit XXL egyedi példány, bár jórészt a Transit szabványos alkatrészeiből építették. Az alapot két rövid tengelytávú Transit Tourneo jelentette, amelyeket úgy sikerült összedolgozni, hogy az átmenet szinte észrevehetetlen. Az alaposan megerősített alvázra épülő, 5,9 méteres tengelytávú, és összességében 7,4 méter hosszú autóba ugyan tucatnyian is könnyedén elférnének, de a Transit XXL mégis csupán hét személyes. Így azonban minden utas a lehető legnagyobb luxusban utazhat, kényelmes bőr fotelekben, akár nyújtott lábbal, és a négy tolóajtónak, illetve a két hagyományos oldalajtónak köszönhetően minden utas számára egyszerű a ki- és beszállás. Emellett persze hatalmas csomagteret kapott a luxusfurgon, amelyet kárpitozott fallal választottak el az utasoktól. Az összes megerősítéssel együtt is csupán 2,5 tonnás óriáshernyó hivatalosan egy tonnányi terhet bír el.


Sajnos azt nem árulták el, hogy a 2,2 literes, 130 lóerős turbódízel motor hogy boldogul a végeláthatatlan karosszériával, de ez nem is tűnik olyan lényegesnek. A Transit XXL úgyis akkora feltűnést kelt, amerre csak jár, hogy aligha akad olyan autós, aki csak úgy egyszerűen megelőzné. A Ford szakemberei állítólag még nem készültek el teljesen a járművel. Azt tervezik, hogy minden igényt kielégítő szórakoztatórendszerrel szerelik fel, amely a minőségi hifi mellett beépített DVD-lejátszót és játékkonzolt is tartalmaz.

A leghosszabb Transit természetesen nem kerül gyártásba, hiszen akik meg tudnák fizetni, azok általában inkább Rolls-Royce Phantommal járnak, de a Ford angliai részlegének vezetői szerint kiválóan alkalmas a népszerű furgonban rejlő lehetőségek demonstrálására.