Újabb dízelmotoros Mercedes-tanulmány Amerikának

2007.01.04. 12:24

A Vision GL 420 Bluetec nem is igazi koncepcióautó, inkább afféle dízelmotor-demonstrátor, bár a tervezők igyekeztek fenntartani a látszatot. A Detroitban bemutatkozó jármű a szériagyártású Mercedes GL-en alapul, bár nagyobb hűtőrácsot, új lökhárítót és 21 hüvelykes keréktárcsákat kapott. Mindezt leginkább azért, hogy a közönség ne érezze felesleges vakításnak a Mercedes tanulmányautóinak járó Vision jelölés használatát.

A lényeg nem is a megváltozott külső, hanem a motortér tartalma, a 290 lóerős és 700 Nm csúcsnyomatékú turbódízel V8-as. A Bluetec gyűjtőnéven emlegetett kipufogógáz-tisztító technológiák alkalmazásának köszönhetően a Mercedes szerint hasonlóan kevés nitrogén-oxidot bocsát ki, mint a hasonló teljesítményű benzinmotorok. Európában nem számít újdonságnak a dízelmotorok alacsony fogyasztása, de Észak-Amerikában a szigorú környezetvédelmi előírások miatt eddig nem tudtak elterjedni a korszerű személyautó-dízelmotorok, így a Mercedes büszkén hirdeti, hogy a GL 420 Bluetec csupán 9,8 liter gázolajat fogyaszt 100 kilométeren, így akár 1000 kilométert is megtehet egy tankolással.

A német gyártó szakemberei nyilvánvalóan azt szeretnék elérni a tanulmányautónak álcázott szériamodellel, hogy a tengerentúli vásárlók felfigyeljenek az új Bluetec dízelmotorok kedvező tulajdonságaira. Jelenleg még csak az E osztály kapható ilyen tiszta dízelmotorral, de hamarosan az ML és az R osztály Bluetec változatait is bemutatják, és alighanem a GL 420 Bluetec is gyártásba kerül a közeli jövőben.