A Toyota is megelőzné az ittas vezetést

2007.01.04. 13:06

A legnagyobb japán autógyártó követi riválisa, a Nissan példáját, és olyan rendszer kifejlesztésébe fogott, amellyel megakadályozható az ittas vezetés.

A Nissan még meglehetősen régimódi ötleteket vázolt fel - szondába fújkálással és hosszú kódszám beíratásával próbálnák meg tetten érni a részeges sofőröket -, a Toyota mérnökeinek elképzelései azonban egészen újszerűek. A véralkohol-szintet a kormánykerékbe épített izzadtság-analizátorral szeretnék kimutatni, de egy kamerarendszer figyelné a sofőr szemmozgásait, és a kormánymozdulatokat is elemezné a rendszer, így mérve fel a sofőr állapotát. Ezzel a módszerrel nem csak az zárható ki, hogy az autót egy ittas vezető elindítsa, de a menet közbeni ivászat hatásait, a túlzott fáradtság jeleit, illetve más okokból bekövetkező rosszulléteket is észlelhet az elektronika, és szükség esetén csökkentheti a sebességet, vagy akár meg is állíthatja a járművet.

A Toyota egyelőre csak annyit árult el, hogy a rendszer fejlesztés alatt áll, de hogy mikor készül el az első működőképes prototípus, illetve hogy mikorra várható a szériagyártásra alkalmas változat bemutatása, arról egyelőre hallgat a japán gyártó.