RoadRazer: utcai együléses Dániából

2007.01.22. 11:20

A korszerű formula-versenygépekre emlékeztet az Angliában bemutatott pillekönnyű élményautó, amelyet egy dán sportkocsiőrült, Mikkel Steen Pederesen állított kerékre.

Csak a leszorítóerőt termelő szárnyak hiánya és az utcai gumiabroncsok mutatják, hogy a RoadRazert nem gyorsasági autóversenyre szánták, hanem közútra. Műszaki megoldásai is a versenysportot idézik. A vázszerkezet és a burkolat elemei karbonszálas műanyagból készültek, az üzemanyagtartály biztonsági kivitelű, a futóművek pedig nyomórudasak, a karosszérián belül elhelyezett, állítható rugózó elemekkel.

A minimalista kialakításnak és a korszerű szerkezeti anyagoknak köszönhetően a RoadRazer üresen csupán 300 kilogrammot nyom, így a hátsó tengely előtt elhelyezett 1,3 literes, 180 lóerős Suzuki motorkerékpár-motor szupersportkocsikat megszégyenítő dinamikával ruházza fel, 3 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s tempót.

A csúcstechnika persze ezúttal sem olcsó. A szériapéldányok 75 ezer euróba, azaz átszámítva kb. 19 millió forintba kerülnek majd, bár nyilván akad, akinek megér ennyit, hogy állva hagyhassa a szomszéd Ferrariját vagy Lamborghinijét.