Távol-keletről jönnek a megbízható autók

2007.01.25. 15:01

A címben szereplő közhelyet erősítette meg a brit Warranty Direct megbízhatósági statisztikája. A brit központú cég idősebb, zömmel 3-9 éves autókra kínál garanciát havidíj ellenében Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Jelenleg mintegy 450 ezer autó meghibásodási adatait összesítik, így alakul ki a 33 márka megbízhatósági sorrendje.

A legjobbnak a tavalyi adatok alapján a Mazda bizonyult: a japán gyártó termékeinek csupán a 8,04%-a produkált valamilyen mechanikai hibát. A második helyen a Honda áll 8,9%-os eredménnyel, a megbízhatóságáról híres Toyota viszont csak a harmadik 15,78%-os meghibásodási valószínűséggel. A negyedik a Mitsubishi (17,04%), az ötödik meglepetésre a Kia (17,46%), a hatodik a Subaru (18,46%), a hetedik a Nissan (18,86%), a nyolcadik a Lexus (20,05%), és csak a kilencedik helyre jó az első európai márka, a Mini (21,9%). A tízes toplista legnagyobb meglepetése azonban a tizedik helyen szereplő Citroën. 25,98%-os eredménye ugyan már nem mondható túl jónak, de így is megbízhatóbbnak mutatja a statisztika, mint a közhiedelem szerint sokkal jobb minőséget képviselő német riválisait. A sor végén a Jeep és a Range Rover nagy terepjárói állnak, 40% feletti meghibásodási aránnyal.

A kép persze nem teljes, hiszen a Warranty Direct felmérése csak a mechanikus hibákról szól, az elektromos problémákról nem, pedig az elektromos rendszer meghibásodási gyakorisága alighanem alaposan átrendezné a sorrendet.