A minisztériumi KRESZ-szavazás eredményei

2007.01.30. 12:27

Eddig öt kérdést tettek fel a közlekedési szabályok lehetséges változásairól a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján, amelyekkel kapcsolatban mintegy húszezer szavazat érkezett. A minisztérium képviselője az InfoRádióban elmondta, hogy az ötből három felvetésre zömmel pozitív visszajelzések érkeztek, míg kettőt elutasítottak a szavazók.

Támogatták azt az ötletet, hogy az úttesten közlekedő gyalogosok és a kerékpárosok számára kötelezővé tegyék a fényvisszaverő mellény viselését éjszaka és rossz látási viszonyok közt, valamint hogy a lakott településekre éjszaka ne lehessen behajtani nehézgépjárművel. A többség igent mondott arra a tervre is, amely szerint a gyermekeket szállító autóbuszokat jól látható módon meg kellene jelölni, és ezekben a járművekben minden ülésen kötelezővé válna a biztonsági öv használata. Ugyanakkor leszavazták azt a felvetést, amely szerint a helyközi járatokon is kötelezővé tennék a biztonsági öv használatát, és azt is, amely minden esetben kötelezővé tenné a gyermekülés használatát 14 év alatti és 130 centiméternél alacsonyabb gyermekek számára.

A GKM szóvivője szerint a KRESZ esetleges módosításainak kidolgozásakor a szavazás eredményeit is figyelembe veszik majd, bár azzal is számolnak majd, hogy ez a felmérés semmiképp nem tekinthető reprezentatívnak. Arra persze eddig sem volt remény, hogy a közlekedési szabályokról szavazás révén dönthetünk, a GKM akciója inkább afféle barátságos gesztusként értékelhető.

Sajnos a Totalcar olvasói felé már kevésbé barátságosak a minisztérium munkatársai: több mint egy éve nem adtak érdemi választ a KRESZ módosítására vonatkozó felvetéseinkre , ahogy az önökéire sem . Eddig annyit sikerült elérnünk, hogy a legutóbbi, a témával kapcsolatos nyilvános dühöngésünk óta küldtek egy válaszlevelet, amelyben megígérték, hogy küldenek válaszlevelet az érdemi felvetéseinkre. Az utóbbi három hétben tehát minden eddiginél nagyobb bizakodással tekintünk a homályos jövőbe.