Új EuroNCAP töréstesztek kevés csillaggal

2007.02.01. 11:10

A négy vizsgált autóból csak egy kapott öt csillagot a januári tesztsorozaton. Ezúttal a Chrysler Voyagert, a Chevrolet Captivát, a Volkswagen Eost és a Volvo C30-ast zúzták össze az EuroNCAP szakemberei.


Galéria - kattintson a képre

A Voyager mindenképp kilóg a sorból, hiszen a vizsgálatokat az 1999-ben bemutatott, kifutó típuson végezték. Ennek megfelelőek az eredmények is, bár a másfél csillagos törésteszteredmény, és a 0 csillagos gyalogosgázolási teszt még egy nyolc éves konstrukció esetében is hihetetlenül gyengének tűnik. Egyedül a gyermekek érezhetik biztonságban magukat a Voyagerben. Őket négycsillagos szinten védi az egyterű, bár ez aligha vigasztaló, ha valakiből egy ilyen szép nagy amerikai kocsiban lesz árva. Reméljük, a nemrég leleplezett új Voyager biztonsági szempontból valamivel jobban sikerült.


Galéria - kattintson a képre

A Captiva és az Eos a mai új autóktól elvárható biztonsági színvonal minimumát hozza: mind a kettő négy csillagot kapott a törésteszteken, és két csillagot a gyalogosgázolási próbákra. Sajnos a gyermekek épp a gyermekszállításra kevésbé alkalmas Eosban vannak nagyobb biztonságban – a kupé-kabrió 4 csillagot szerzett –, míg a Captiva csupán közepest kapott ugyanebben a műsorszámban.


Galéria - kattintson a képre

A Volvo C30 az egyetlen, amely jelesre vizsgázott a töréstesztek során, de ez talán el is várható egy olyan gyártó vadonatúj termékétől, amely a biztonságtechnika úttörőjeként definiálja saját magát. A háromajtós Volvo a gyermekek számára is megfelelő – 4 csillagos – védelmet nyújt, a gyalogosokkal azonban nem valami barátságos. A gázolásos teszt eredménye egyetlen magányos csillagocska lett.