Mától érvényes az új regisztrációs adótörvény

2007.02.05. 15:26

Elvileg mától akármilyen korú autót be lehet hozni Magyarországra más EU-tagállamokból, bár mint az korábbi dühöngéseinkből kiderül, nem igazán érdemes.

A tavaly decemberben elfogadott törvény szerint az adótételek általában emelkednek, ám a környezetvédelmi besorolástól függően más és más mértékben. Az Euro2-es vagy rosszabb besorolású járművek esetében az emelkedés 60%, míg az ennél jobb - azaz gyakorlatilag az 1996 után gyártott - autók esetében viszont csupán 6%-kal emelkednek az adók. A hibrid hajtású járművek után továbbra is 190 ezer, míg a muzeális értékű autók után 380 ezer forintot kell fizetni egységesen. Az autók értékcsökkenését figyelembe vevő avulási táblázat viszont kedvezően változott: a 20 évnél idősebb járművek után már csak az adó 10%-át kell befizetni. A motorkerékpárok után fizetendő regisztrációs adó mértéke ugyanakkor nem változott. Aki a részletekre kíváncsi, az itt megtalálja az adó és az avultatás mértékére vonatkozó táblázatokat.

A mai naptól hatályba lépő törvény persze még mindig nem tekinthető véglegesnek, hiszen továbbra sem felel meg az EU azon alapelvének, hogy a tagállamok közti áruforgalom nem gátolható vámjellegű terhekkel. Ezek alapján egy használt autó árában nem képviselhetne nagyobb részt az adó, mint amennyit az újkori árában képviselne, és ennek a feltételnek a magyar szabályozás még mindig nem felel meg.