Lesz új VW Phaeton

2007.02.07. 14:03

Hiába tűnik pokoli nagy bukásnak a Volkswagen luxusautója, úgy néz ki, az új vezetés ragaszkodik hozzá.

A VW csoport új vezére, Martin Winterkorn egy intejú során elmondta, hogy véleménye szerint szükség van a Phaetonra, hiszen egy olyan márkának, mint a VW, minden lehetséges kategóriában jelen kell lennie. Az újabb luxusmodellre persze még várnunk kell, hiszen az előző cégvezetés meg akarta szüntetni a típust, ezért nem is kezdtek hozzá az utódmodell fejlesztéséhez. Így a következő Volkswagen luxuslimuzin 2011 előtt biztosan nem jelenik meg.

A Phaeton elkészítését még Ferdinand Piech, a VW csoport egykori vezérigazgatója kezdte el szorgalmazni az 1990-es évek közepén, rossz nyelvek szerint annak hatására, hogy a Mercedes bejelentette, kisautót fog készíteni. A projekt temérdek pénzt és erőforrást emésztett fel, de nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket: Amerikában hatalmasat bukott , és Európában is csupán néhány ezer példány talál gazdára belőle évente.

Számos alkalommal kiderült, hogy a Volkswagen csoport szakembereit is megosztja a luxusmodell: sokan nyíltan vállalták, hogy hibának tartják a bemutatását. Korábban úgy tűnt, Winterkorn sem tartaná meg, de az ötletgazda, Piech újabban az igazgatótanács legbefolyásosabb tagja, így nem kizárt, hogy az ő nyomására változott az új vezérigazgató álláspontja.