Új Dodge Dakota Chicagóban

2007.02.08. 13:29

A DaimlerChrysler kisebbik pick-upját is az egységes Dodge-arculathoz igazították. A mifelénk kevéssé ismert kisteherautó a kategória középosztályához tartozik. Valahol a Ford F150-hez hasonló óriások és a Toyota Hiluxhoz hasonló, Európában is eladható modellek közt félúton helyezkedik el.


Galéria - kattintson a képre

Az amerikai tervezők nem erőltették meg magukat túlzottan, a Dakota a mostanság bemutatott Dodge modellek egyenstílusában újult meg. Szögletes hűtőmaszkjával és lámpáival elölről leginkább a Nitro terepjáróra emlékeztet, oldalról és hátulról viszont inkább a nagy testvért, a Ramet juttatja az eszünkbe. A Dakota műszaki szempontból sem mutat semmi újat. A létraalvázas, merev hátsó tengelyes szerkezet 4,7 literes 290 lóerős V8-as vagy 3,7 literes, 210 lóerős, V6-os benzinmotorral, négy- vagy ötsebességes automata váltóval, és igény szerint két- vagy négykerék-hajtással, illetve hosszú vagy rövid kabinos felépítménnyel. Az egyetlen említésre méltó részlet a V8-as motorhoz kapcsolódik. A nyomórudas vezérlésű, hengerenként két gyertyás nyolchengeresből készítenek olyan változatot is, amely E85 alkohol-benzin keverékkel is használható.

A Durango kőkorszaki technikája ellenére komoly érdeklődésre számíthat, hiszen az amerikai vásárlók mostanság inkább a kisebb típusokat részesítik előnyben, és ez nemcsak a személyautók, de az ilyen kisebb pick-upok iránti keresletnek is jót tesz.