Aston Martin Vanquish kézi váltóval

2007.02.13. 10:09

Az ezerszer elátkozott szekvenciális hatsebességes váltó akár utólag is lecserélhető a hagyományos manuális szerkezetre.

A Vanquish eddig borzasztó vételárán túl ASM nevű elektrohidraulikus, automata kuplungos váltójának csigalassú reakciójával lökte a potenciális Aston Martin-vásárlókat a konkurencia karjaiba. Azok a vevők, akiket mégis elcsábított a brit sportkocsi csodaszép külseje vagy a hatliteres V12-es 528 lóereje, folyamatosan panaszkodtak, és a szaksajtó sem hagyott fel a kritizálással, így az elmúlt egy évben elkészült az új kézi váltó, amely megbirkózik a Vanquish motorjának teljesítményével, és félelmetes, 577 Nm-es csúcsnyomatékával. Jó hír a panaszkodó vásárlóknak, hogy az új váltót utólag is be lehet szereltetni, igaz, 13 250 fontos, azaz átszámítva mintegy ötmillió forintért, de ez még mindig vonzóbb lehetőség, mint ha a jó egy nagyságrenddel drágább autót el kellene adni és újat venni.

Az új váltóval együtt az Aston Martin egy különleges Vanquish S változatot is bemutat. A szerényen csak Ultimate Edition, azaz végső kiadás névre hallgató 40 darabos sorozat csak fekete színében és a belső tér díszítéseiben tér el a többi Vanquish S-től, viszont azt jelzi, hogy a típus gyártása ebben a formában a végéhez közeledik. Hogy mi jön a Vanquish után, azt egyelőre nem tudni biztosan. Talán még a sportkocsigyártónál sem biztosak benne, hiszen a Ford a márka eladására készül, ezért a legtöbb fontos döntést elhalasztották a tulajdonosváltás utánra.